Kinderen en spiritualiteit

Kunnen kinderen geesten zien?

Kinderen zijn – net als katten, honden, paarden en andere dieren – buitengewoon spiritueel. Dat komt enerzijds omdat ze nog relatief kort op de fysieke wereld rondlopen. Ze herinneren zich vaak ook vorige levens en dingen uit de spirituele wereld. Anderzijds komt het omdat hun spirituele capaciteiten er nog niet zo zijn ‘uit-geconditioneerd’, door bijvoorbeeld de ouders die spiritualiteit niet ondersteunen en door de maatschappij.

 

Dat is geen oordeel - het is gewoon een van de vele uitdagingen hier op het fysieke vlak. Jammer is het wel, want een goed ontwikkelde spiritualiteit is heel verrijkend voor het leven; deze kan je bijvoorbeeld helpen goede beslissingen te nemen en helpen met zingeving. Je kunt je er meer door in balans voelen.

 

Hoe ga je om met spiritualiteit bij een kind?

Het is misschien wat veel gevraagd aan opvoeders om de van nature aanwezige spiritualiteit bij hun kind te stimuleren als ze er zelf niet mee zijn opgegroeid of weerstand tegen hebben. Wel hoop ik dat ze dan in elk geval hun kind erkennen in hun spiritualiteit. Het gebeurt echt vaak dat een kind zijn overleden oma ziet, of dat ze haar overleden kat hoort lopen. Spirits maken makkelijk contact met een kind omdat het ervoor openstaat en nog niet is geconditioneerd met het idee dat het ‘niet kan’ wat het ervaart.

 

Ook zien kinderen vaak aura’s. Een baby voelt haarfijn aan wat er speelt in de omgeving. Het zogenoemde zesde zintuig is bij jonge kinderen buitengewoon goed ontwikkeld. Het is een goed idee deze hoge mate van spiritualiteit bij kinderen te erkennen; trek deze in elk geval nooit in twijfel. Het kan een goed idee zijn, mocht je als ouder denken dat er niets meer is tussen hemel en aarde dan we met het fysieke oog waarnemen, om aan je kind uit te leggen dat hier verschillende opvattingen over bestaan en mensen hier verschillende ervaringen in hebben. Er is niets mis met uitleggen hoe je er zelf in staat, maar het is een goed idee meerdere mogelijkheden voor je kind open te houden. Zo voelt je kind zich gevalideerd, ongeacht of het zelf ervaart dat het spiritueel is of niet. 

 

Liefs,